Skip to main content

Egész napos városnézés: Évora és Cromeleque dos Almendres

evoraÉvora Lisszabontól 132 km-re található autóval, Alentejo régióban. Korábbi központi szerepéből mára sokat veszített, de érseki székhelyként és egyetemvárosként ma is a vidék egyik legfontosabb városa. Portugália turisztikai térképén pedig vezető helyet foglal el. Óvárosa 1986 óta az UNESCO Világörökségei közé tartozik. Évora városát gyakran szabadtéri múzeumnak is nevezik, hiszen a római kortól kezdve a 16-17. századi gyönyörű lakóházakig számos értékes látnivalóval rendelkezik.

Sétánk a Praça do Giraldo téren kezdődik, ahol mór árkádsoron keresztül végigsétálunk a Szent Ferenc templomig (Igreja de São Francisco). A középkori templom érdekessége, hogy itt található a Csontok kápolnája (Capela dos Ossos) belépő (opcionális). Közvetlenül a főbejárat fölött, 16. századi felirat üzenetét olvashatjuk: „Mi csontok, kik itt vagyunk, várjuk a tiéteket.”

Következő állomásunk az egyszerűségében is elegáns, erődjellegű 12. századi katedrális (Sé Catedral), amely magán hordozza a barokk és a gótikus stílus jegyeit.  A város legismertebb látnivalója a római templom, amit a legenda szerint Diana istennő tiszteletére építettek az első században. A 14 darab még ma is álló korinthoszi oszlop Portugália legnagyobb, épségben fennmaradt római építészeti emléke. A városnézés után lehetőségük adódik a pihenésre és vásárlásra.

Továbbutazunk az olíva és paratölgy ligetek között található, Európa egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt megalitikus emlékhelyére, a Cromeleque dos Almendres-hez. Késő délután érkezünk vissza kiinduló pontunkra.

Évora – Cromeleque dos Almendres

  • Időtartam: 8 óra
  • Közlekedés: autó /max.3 fővel-szombat/vasárnap/
  • 7 személyes autó/max.5 fő-mindennap
  • (kis)busz-(kis)csoport-mindennap

Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal személyre szabott ajánlatunkért:

magyarutaskisero@gmail.com

+351 969479453

Évora, műemlék rom