Skip to main content

Tomar

tomar 1Portugália egyik történelmi gyöngyszeme. Igen fontos szerepet töltött be a 15. században, amikor is Tengerész Henrik idején a portugál terjeszkedés központjaként működött.  Elsőként a Krisztus-rendi kolostort (Convento de Cristo) keressük fel (belépő), ami eredetileg a templomos rend kolostorának épült a 12. században. Az épület a portugáliai építészet egyik becsben tartott komplexuma, hiszen több stílus is keveredik: román, a gótikus, a manuelino és a reneszánsz. A kolostor középpontjában a nyolcszögletű „körtemplom” (templom-imaterem) áll, ami leginkább egy bástyára emlékeztet. Hét kerengőjéből hatba nyerünk bebocsátást. A kerengők kétemeletesek, több lépcsőház és csigalépcső biztosítja az átjárást. Az itt eltöltött idő, nem vész el nyomtalanul.

Fátima

fatima portugalPortugália és Európa egyik leglátogatottabb zarándokhelye, ahol 1917-ben három pásztorgyereknek megjelent a Szűzanya. A Jelenések Kápolnája azon a pontos helyen áll, ahol a fatimai Szűzanya megjelent. A komplexum ékköve az 1953-ban épült bazilika, ahol a három pásztorgyerek végső nyughelye található. A bazilika előtti hatalmas téren zarándokok térdelve vezekelnek a márvánnyal kövezett térdeplő utakon. A tér másik oldalán a Szentháromságról elnevezett modern bazilika épülete található. Előtte a fatimai Szüzet különösen tisztelő II. János Pál pápa szobra. A teret körbevevő árnyas ligetekben zarándokok százai piknikeznek, sziesztáznak, társalognak. Mindennap tartanak misét, sőt éjszakai körmeneteket is.

Coimbra

coimbraPortugália harmadik legfontosabb városa, ahol Európa egyik legrégibbnek tartott egyeteme található az Universidade de Coimbra. Az egyetem híresebb részei: Díszterem, Via Latina, Kecsketorony, Joanina könyvtár, Szent Mihály kápolna (belépő). Hangulatos a város sétálóutcája is, valamint a Santa Cruz templom, ahol Portugália első királya, D. Afonso Henriques nyugszik. Rálátunk a Mondego folyóra és annak a bal partján álló Szent Klára-kolostorra. A város rendkívül bájos hangulatot áraszt.

Batalha

batalha monastery

Batalha-ban található a győztes csata (1385) emlékére épített Győzelmes Szűz Mária kolostor és templom (Mosteiro da Batalha). A csodás, gótikus stílusú Alapító kápolnában, az üvegablakokon betörő színes fények által megvilágított márvány szarkofágban alussza örök álmát az építtető (I.János király) és felesége, valamint gyermekeik. Mánuel uralkodása idejében készült el végleges formájában a nevezetes Befejezetlen kápolna. Királyi kerengő, csipke kőfaragása a manuelino stílus egyik gyöngyszeme, ami a Befejezetlen kápolna hatalmas kapuzatán láthatjuk.

Alcobaça

AlcobacaAlcobaça-ban az egykori alcobaçai Szent Mária ciszterci kolostort (Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça), Portugália egyik legnagyobb kolostor együttesét, és mindmáig legnagyobb templomát látogatjuk meg (belépő), amely 1989-óta a világörökség része. Kívülről barokk, belül a francia gótika tiszta, elegáns vonalai uralkodnak. A kereszthajóban nyugszik I. Pedro király és titkos kedvese, majd felesége, Ines de Castro gyönyörűen faragott, gótikus díszítésű szarkofágjaikban.

Nazaré

11079146 652516148216377 5324216181063905441 oEgy kis halászváros, ami tulajdonképpen nem egy, hanem két városrészből áll. A felsővárosból (Sítio) a vadregényes szikláról, fenséges kilátás nyílik Nazaréra és az óceánra. Az alsóváros tengerparti sétánya mára hangulatos, finom tenger gyümölcseit feltálaló éttermeivel, kávézóival, szuvenír üzleteivel gyönyörű tengerparttá fejlődött. A helyiek a mai napig népviseletet hordanak a mindennapi életben.

Óbidos

IMG 20220405 133721 scaledÓbidos -t középkori falak veszik körül. Egy ékszerdobozhoz hasonlítható város fehér házakkal és díszes cserép virágokkal. Az óbidosi vár, manapság luxusszállóként várja a vendégeit. Keskeny, népművészeti boltokkal és művészeti galériákkal teli utca vezet a Santa Maria templomhoz. A szuvenír boltok előtt árulják a híres óbidosi meggylikőrt (  Ginja de Óbidos ), amit csokipohárba kiöntve szolgálnak fel az ide látógatóknak.

Lisszaboni indulással*egybekötve egy egész napos kirándulás a következőképpen épülhet fel  pld.:

Batalha – Alcobaca – Nazaré – Óbidos

Batalha – Fátima –Coimbra

Az Ön elképzelése szerint választható az útvonal, legyen az város, vagy óceánpart. A napi idegenvezetés nem haladhathatja meg a 10 órát. Lisszabonba visszaérkezés az esti órákban.

Közép Portugália

  • Időtartam: 8-10 óra (belépő)
  • Közlekedés: autó /max.3 fővel-szombat/vasárnap/

7 személyes kisbusz/max.5 fő-mindennap

(kis)busz-(kis)csoport-mindennap

Amennyiben szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal személyre szabott ajánlatunkért:

magyarutaskisero@gmail.com

+351 969479453

Batalha, boltív